Anticorpii generați de coronavirus, sub microscop: cât ești imun după infectare, de fapt

de: Alexandru Puiu
09 10. 2020

Sunt atât de multe lucruri care nu se cunosc despre coronavirus, încât pare ciudat că o întreagă comunitate medicală face eforturi pentru deslușirea Covid-19.

În momentul în care te îmbolnăvești cu o boală virală, corpul dezvoltă anticorpi pentru a o combate. Acei anticorpi sunt mai puternici după ce au învins boala și rămân în organism. Ei funcționează ca o confirmare a faptului că ai avut boala, dar și ca o măsură de prevenție împotriva reinfectării. Din păcate, perioada în care rămân în organism anticorpii provocați de coronavirus a fost o variabilă importantă, încâ de la primele cazuri de coronavirus.

La momentul de față, este clar că unele persoane s-au reîmbolnăvit de coronavirus după câteva luni de la vindecare. Cercetătorii au încercat însă să înțeleagă pentru cât timp ești imun, de fapt. Din păcate pentru cei care sperau să fie imuni toată viața, răspunsul la această întrebare gravitează în jurul valorii de trei luni de la apariția simptomelor.

Două studii separate publicate în revista Science au ajuns la concluzia că durata de viață a anticorpilor generați de coronavirus este de aproximativ 3 luni. Pe parcursul întregii perioade, anticorpii au fost detectați atât în sânge, cât și în salivă. Există și cazuri în care anticorpii neutralizanți rezistă până la șase luni după infectare, conform unor studii anterioare, dar acelea se pare că sunt excepții, nu regula.

Noile studii semnalează că imunoglobina G (IgG) sunt anticorpii cei mai durabili detectabili în sângele şi saliva pacienţilor, pentru un interval de timp de cel puţin trei luni. De asemenea, faptul că aceşti anticorpi pot fi detectaţi la niveluri similare atât în sânge cât şi în salivă sugerează că aceasta din urmă poate fi folosită ca fluid alternativ pentru probele de anticorpi.

Pentru a ajunge la această concluzie, Ania Iyer de la Universitatea din Boston a măsurat răspunsul de anticorpi a 343 de pacienți de Covid-19 pe o perioadă de 122 de zile de la apariția simptomelor. Valorile descoperite au fost comparate cu cele din grupul de control. Acesta din urmă era format din 1548 de persoane dintr-un eșantion premergător pandemiei.

Cel de-al doilea studiu, realizat asupra a 402 pacienţi şi condus de Baweleta Isho, de la Universitatea din Toronto, semnalează că anticorpii IgG rămân ”relativ stabili” până la 105 zile după apariţia simptomelor. Nivelurile maxime de IgG sunt depistate între 16 și 30 de zile de la apariția simptomelor.

Ca referință, anticorpii IgG sunt importanți pentru că sunt direcționați împotriva proteinei Spike, responsabilă de răspândirea coronaviruslui în organism. ”Studiul nostru demonstrează că anticorpii IgG împotriva proteinei Spike a virusului sunt relativ durabili atât în sânge cât şi în salivă”, potrivit lui Jennifer Gommerman, una dintre autoarele cercetării şi profesoară la Universitatea din Toronto.